Mazumtirdzniecības apgrozījums 2017.gada decembrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, palielinājies par 6,4%, uzrādot straujāko pieaugumu kopš 2015.gada jūnija. Šādu kāpumu īpaši veicinājis strauji pieaugušais pārtikas preču un degvielas tirdzniecības apgrozījums, - attiecīgi par 8,8% un 8,3% salīdzinājumā ar 2016.gada decembri.

Pārtikas mazumtirdzniecības apgrozījums decembrī audzis visstraujāk kopš 2014.gada aprīļa, un tirdzniecības pieaugumu īpaši veicinājuši jau kopš gada vidus strauji augošie alkoholisko dzērienu pārdošanas apjomi, kad Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāji izmanto iespēju iegādāties dzērienus Latvijā par zemākām cenām. Vienlaikus pašā Igaunijā pārtikas preču pārdošanas apjomi 2017.gada decembrī bijuši par 3% mazāki nekā pirms gada.

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Savukārt autodegvielas tirdzniecība, kas jau kopš aprīļa bija uzrādījusi vāju pieaugumu, pēdējos mēnešos vairāk samazinoties nekā pieaugot, decembrī palielinājusies par 8,3%, ko ietekmējusi gan degvielas cenu stabilizēšanās, gan paredzētā akcīzes nodokļa paaugstināšana no 2018.gada 1.janvāra.

Tikmēr pārējo nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums, kas visa pagājušā gada laikā visvairāk veicināja kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpumu, decembrī nedaudz piebremzējies, salīdzinājumā ar 2016.gada decembri palielinoties vairs tikai par 3,9%.  No nepārtikas precēm decembrī visstraujāk auguši informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iekārtu, metālizstrādājumu, kā arī kultūrai un atpūtai paredzēto preču tirdzniecības apjomi – attiecīgi par 21,1%, 22,2% un 8,9%, salīdzinot ar 2016.gada decembri. Tajā pašā laikā jau vairākus mēnešus pēc kārtas kritumu uzrāda tirdzniecība pa pastu un interneta veikalos, un decembrī kritums šajā sektorā, kas ļoti spēcīgi bija audzis visu pēckrīzes laiku, sasniedzis jau 16,9%.  Decembrī samazinājusies arī apģērbu un apavu mazumtirdzniecība – par 2,6% un mājsaimniecības preču mazumtirdzniecība – par 3,5% un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecība – par 3,5%.

2017.gadā kopā mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājies par 4,2%, kas ir būtiski straujāks kāpums nekā 2016.gadā, tomēr nedaudz atpaliek no 2015.gadā sasniegtā pieauguma tempa. Kopumā mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpumu pagājušajā gadā visvairāk veicināja mazumtirdzniecība ar nepārtikas precēm, neskaitot degvielu, kas palielinājās par 5,1%. Nepārtikas preču pārdošanas apjomu kāpumu veicināja spēcīgi pieaugošie iedzīvotāju ienākumi, mēneša vidējai bruto darba samaksai palielinoties par 7,5% - straujākajā tempā kopš 2008.gada, kā arī bezdarba līmeņa būtiskā mazināšanās.

Visai strauju pieaugumu 2017.gadā kopumā sasniedza pārtikas preču mazumtirdzniecība, kas pēc krituma gada pirmajos mēnešos gada otrajā pusē uzrādīja arvien augstākus pieauguma tempus, gadā kopumā palielinoties par 3,9%, bet autodegvielas mazumtirdzniecības pieaugums bija vājāks un veidoja 2,9%.

Arī 2018.gadā saglabājas visai labas perspektīvas mazumtirdzniecības tālākam pieaugumam. Latvijas patērētāju noskaņojums janvārī ir sasniedzis pozitīvāko rādītāju kopš 2006.gada, arī kopējais uzņēmēju un patērētāju noskaņojuma (ESI) indekss ir augstākais kopš 2007.gada. Saglabājoties spēcīgiem ekonomiskās izaugsmes tempiem, 2018.gadā gaidāms straujāks vidējās darba samaksas pieaugums, un šogad iedzīvotājiem lielākais iespējas tērēt rada arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa pazemināšana, kā arī veiktās izmaiņas pensiju indeksācijā, nedaudz straujāku ienākumu pieaugumu nodrošinot arī nestrādājošajiem iedzīvotājiem.

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020