Pēc  2016.gada novembrī  sasniegtā pāri par 10% kāpuma arī decembrī rūpniecībā saglabājās izcili izaugsmes tempi, un salīdzinājumā ar iepriekšējā gada decembri rūpniecības produkcijas apjoms ir palielinājies par 11,5%, kas ir straujākais kāpums kopš 2012.gada. Galveno devumu šajā izaugsmē nodrošināja apstrādes rūpniecība ar 11,7% kāpumu salīdzinājumā ar 2015.gada decembri. Tajā pašā laikā ļoti augsti pieauguma tempi sasniegti arī elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē – 10,8% un ieguves rūpniecībā – 16,2%.

Salīdzinājumā ar novembri apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms ir audzis par 1,8%, un ražošana palielinās praktiski visās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs. Lielāko devumu nozares straujajā izaugsmē devušas divas no lielākajām apstrādes rūpniecības apakšnozarēm – koksnes un koka izstrādājumu ražošana, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošana, kur salīdzinājumā ar iepriekšējā gada decembri sasniegts attiecīgi 8,9% un 19,0% pieaugums. Divciparu procentos mērāms kāpums bijis arī lielākajā daļā pārējo apstrādes rūpniecības apakšnozaru, tajā skaitā nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošana gada laikā augusi par 21,9%, datoru un elektronisko iekārtu ražošana – par 16,9%, ķīmisko produktu ražošana – par 13,8%.

Pārtikas produktu ražošana, kas atgūstas no Krievijas importa aizlieguma ietekmes, decembrī gada izteiksmē palielinājusies par 1,9% un tas ir jau piektais mēnesis pēc kārtas, kad produkcijas apjomi šajā nozarē ir bijuši lielāki nekā pirms gada. Ražošanas apjomi decembrī samazinājušies tikai divās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs – tekstilizstrādājumu ražošanā un apģērbu ražošanā – attiecīgi par 15,3% un 2,9%.

Tāpat kā iepriekšējais mēnesis arī decembris bija ļoti veiksmīgs elektroenerģijas ražotājiem, un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozares izaugsme decembrī sasniedza 10,8%. Elektroenerģijas ražošanas apjoms decembrī bijis par 35% lielāks nekā pirms gada, ko nodrošinājis ražošanas apjomu pieaugums hidroelektrostacijās, kur decembrī saražots gandrīz trīs reizes vairāk elektroenerģijas nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada.

Arī viss 2016.gads kopumā rūpniecības nozarei ir bijis veiksmīgs un ražošanas apjomi rūpniecībā pērn pieauguši par 4,9%. Tajā skaitā apstrādes rūpniecībā fiksēts 5,0% pieaugums, elektroenerģijas un gāzes apgāde palielinājusies par 6,4%, bet ieguves rūpniecībā bijis 0,3% kritums. Sasniedzot straujāko kāpumu kopš 2012.gada, rūpniecība 2016.gadā ir devusi lielāko devumu Latvijas ekonomikas kopējā izaugsmē, kompensējot būvniecības nozares straujo kritumu.

2016.gadā augušas visas trīs lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares – koksnes un koka izstrādājumu ražošana – par 7,5%, pārtikas produktu ražošana – par 0,9% un gatavo metālizstrādājumu ražošana – par 8,8%. Jāuzteic arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana, kas pērn sasniegusi 15,5% kāpumu, un, ļoti strauji augot visus gadus laikā pēc ekonomiskās krīzes, būtiski palielinājusi savu devumu apstrādes rūpniecības kopējā izlaidē.  Spēcīgs pieaugums 2016.gadā bijis arī nemetālisko minerālu izstrādājumu jeb būvmateriālu ražošanā – par 11,1%.

Pēdējo mēnešu attīstība ar stabili augošiem izlaides apjomiem praktiski visās apstrādes rūpniecības nozarēs un ziņas par augošajiem elektroenerģijas ražošanas apjomiem janvārī ļauj sagaidīt labus rūpniecības izaugsmes tempus arī tuvākajos mēnešos un 2017.gadā kopā. Par Latvijas eksportam labvēlīgu situāciju signalizē uzņēmēju un patērētāju noskaņojuma uzlabošanās Eiropā, kur eirozonā ekonomikas sentimenta indekss (ESI) janvārī sasniedzis augstāko līmeni pēdējo sešu gadu laikā, savukārt eksportu uz eirozonā neietilpstošām valstīm var veicināt zemais eiro kurss. Arī pašā Latvijā, lai gan kopējais noskaņojums pēdējos mēnešos ir nedaudz pasliktinājies, rūpnieku konfidences rādītājs stabili uzlabojas, un ir labākais kopš 2014.gada sākuma.

attēls