Jaunumi

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātais un no šā gada ieviestais jaunais studiju un studējošo kredītu modelis nav ilgtspējīgs, jo ilgtermiņā arvien samazināsies iespējas izsniegt kredītus studēt gribētājiem, tāpēc tas steidzami ir jāpilnveido. Turklāt jau uz šo brīdi noslēgto studiju un studējošo līgumu summa veido 15,8 miljonus eiro, lai gan budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir 13 miljoni eiro. IZM nekavējoties jāsagatavo piedāvājums, kā kontrolēti organizēt studiju kreditēšanas procesu, nemaldinot studentus un arī aizdevēju, kā arī stingri ievērojot normatīvo aktu prasības finanšu politikas jomā.

Augstākajai izglītībai un pieteikšanās sistēmai atbalstam kredītu veidā ir jābūt visiem studēt gribētājiem pieejamai, kā arī vienkāršai. Izprotot studiju un studējošo kreditēšanas valstisko nozīmību, uzskatām, ka nav atbalstāma situācija, ka tiek pasliktinātas kredītu ņēmēju iespējas saņemt kredītu atbilstoši noslēgtajiem līgumiem.

Pagājušajā gadā Ministru kabinets atbalstīja koncepcijā ietverto 4. rīcības variantu, kas paredzēja jaunā modeļa ieviešanu, izsniedzot orientējoši 2000 jaunu kredītu gadā ar vidējo kredīta summu            6 500 eiro apmērā, paredzot kredīta izmaksu četros kalendārajos gados, sākot ar 2020. gadu un turpinot kredītu dzēšanu bērnu dzimšanas gadījumos abiem vecākiem. Šī risinājuma varianta īstenošanai tika atbalstīts arī papildus nepieciešamais finansējums.

2020./2021. mācību gadā uzņemto studējošo kreditēšanai riska segums tika plānots, pieņemot, ka kopējā kredītlīgumu summa būs 13 miljoni eiro. IZM apgalvo, ka banka izsniedz un ALTUM garantē studentu kredītus atbilstoši vidēja termiņa budžetā paredzētajam programmas finansējumam. Tomēr, ņemot vērā, ka līdz novembrim noslēgto kredītu līgumu kopsumma par 2,8 miljoniem eiro pārsniedz koncepcijā paredzēto kopējo kredītu līgumu summu, ir secināms, ka studiju un studējošo kredīti tiek izsniegti nekontrolēti. Turklāt IZM piedāvātais papildu finansējums 2020. gadā neatrisina problēmas pēc būtības, bet tikai īstermiņā.

Nav pieļaujama situācija, kad risinājums tiek meklēts tikai tad, kad saistības jau ir uzņemtas. IZM ir jāsniedz priekšlikumi situācijas ilgtermiņa risinājumam, tai skaitā jāpiedāvā sistēmiski risinājumi, kā tiek nodrošināta jaunu studiju un studējošo kredītu izsniegšana, lai to šogad un turpmāk nodrošinātu IZM piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Jānorāda, ka nākamā gada valsts budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta  sagatavošanas un izskatīšanas procesā IZM nebija iesniegusi attiecīgu prioritārā pasākuma pieteikumu par nepieciešamo papildu finansējumu aktuālās situācijas ar studiju un studējošo kreditēšanu risināšanai.