Centrālas statistikas pārvaldes operatīvie dati par patēriņa cenu izmaiņām šī gada novembrī salīdzinājumā ar atbilstošo mēnesi pērn liecina, ka pēc divu mēnešu samazinājuma cenas nemainījās jeb gada inflācija bija 0% apmērā.

Gada inflāciju joprojām turpina ietekmēt zemā naftas cena, tiešā veidā ietekmējot degvielas, siltumenerģijas, kā arī gāzes tarifus. Tāpat kā iepriekšējos mēnešos tieši degvielas cenu kritumam bija vislielākā negatīvā ietekme uz patēriņa cenām. Lai arī ietekme bija mazāka par aptuveni 2,4 procentpunktiem, tomēr degvielas cenu kritums novembrī bija 15,8% salīdzinājumā ar iepriekšējiem rudens mēnešiem.

 

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Augošā ASV dolāra vērtība un pārtikas preču pārprodukcija pasaules tirgos nosaka to, ka pārtikas cenas atrodas zemākajā līmenī kopš pēdējās pasaules ekonomiskās krīzes. Kā liecina ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas dati, novembrī pasaules pārtikas cenu indekss atkal samazinājās. Taču Latvijas tirgū pirmo reizi šajā gadā pārtikas cenas nesamazinājās un gada griezumā tās bija nemainīgas. Straujāks cenu pieaugums bija fiksēts labības produktiem, kā arī dārzeņiem un kartupeļiem, kas pieauga attiecīgi par 4,6% un 5,3%. Tajā paša laikā piena un piena produktu cenu līmenis samazinājās par 6,4%.

Kopumā preču patēriņa cenas bija par 0,8% zemākas, bet pakalpojumu cenas - par 2,2% lielākas salīdzinājumā ar 2014. gada novembri. Tādējādi šā gada vienpadsmit mēnešos kopējā patēriņa cenu inflācija nostabilizējās pie 0,2% līmeņa.

Arī salīdzinājumā ar šī gada oktobri cenas saglabājās nemainīgas. Atsevišķās produktu grupās notika sagaidāmās sezonālās cenu svārstības, kas kopumā atstāja neitrālu cenu efektu uz vidējo patēriņa cenu līmeni. Nedaudz lētāka kļuva gaļa un gaļas izstrādājumi – kopā par 0,2%. Savukārt augļi, kā arī dārzeņi un kartupeļi sadārdzinājās attiecīgi par 0,6% un 7,3%. 

Eiropas Centrālās bankas iepriekšējās nedēļas lēmums pagarināt paplašināto aktīvu pirkšanas programmu un par 10 bāzes punktiem samazināt noguldījumu likmi līdz ‑0,3% liecina, ka inflācijas gaidas eirozonā kopumā ir vājas un straujš patēriņa cenu kāpums tuvākajā laikā nav gaidāms. Tomēr, stabilizējoties ārējiem faktoriem, proti, izzūdot naftas cenu krituma bāzes efektam vai energoresursu cenām atsākot lēnu kāpumu, inflācijai vajadzētu palielināties. 

 

attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā Latvijā atgriežas inflācija

10/08/2020

FM: Straujā degvielas cenu krituma dēļ maijā fiksēta deflācija

08/06/2020

FM: Patēriņa cenas aprīlī palika nemainīgas

05/06/2020