Pēc negaidītas deflācijas šā gada sākumā, februārī patēriņa cenu izmaiņas ir kļuvušas  pozitīvākas. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes sniegtā informācija, februārī patēriņa cenas augušas vidēji par 0,3%. To galvenokārt noteica sezonāls dārzeņu cenu kāpums, neliels degvielas cenu pieaugums, kā arī paaugstinātās braukšanas cenas Rīgas sabiedriskajā transportā no šā gada 1. februāra. Tādējādi Latvijā jau otro mēnesi pēc kārtas ir vērojama deflācija gada griezumā. Salīdzinājumā ar pērnā gada februāri cenas samazinājušās par 0,1%.

Kopumā patēriņu cenu attīstību Latvijā turpina noteikt ārējie faktori, kā rezultātā preču cenas salīdzinājumā ar pērnā gada februāri samazinājušās par 1,0%. Savukārt pakalpojumu cenas, kas vairāk atspoguļo izmaiņas Latvijas ekonomikā, ir augušās par 2,4%. Jāatzīmē, ka inflācijas izmaiņas Latvijā lielā mērā sakrīt ar tendencēm eirozonā, kur patēriņa cenas februārī mazinājušās par 0,3%, tai skaitā preču cenas kritās par 1,4%, bet pakalpojumu cenas pieauga par 1,1%.

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi degvielas cenu pieaugumu ietekmēja gan mērens pasaules naftas cenu pieaugums no ļoti zemā līmeņa janvārī, gan eiro kursa samazinājums pret ASV dolāru. Energoresursu cenas pasaulē joprojām saglabājas ļoti zemā līmenī. To pozitīvā ietekme arvien atspoguļojas zemākās siltumenerģijas cenās. Salīdzinājumā ar janvāri siltumenerģijas cenas februārī samazinājās par 1,6% un saskaņā ar Latvijas gāzes, kā arī Rīgas siltuma prognozēm siltumenerģijas cenu samazinājums gaidāms arī turpmākajos mēnešos, jo dabasgāzes cenas Latvijā tikai ar zināmu laika nobīdi atspoguļo izmaiņas pasaules naftas cenās.

Februārī salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenu dinamiku ietekmēja arī vairāki sezonāli faktori. Turpinoties ziemas sezonas izpārdošanai, februārī par 2,5% samazinājās apavu un apģērbu cenas, savukārt pārtikā bija vērojams sezonāls dārzeņu cenu pieaugums. Tā rezultātā pārtikas cenas februārī pieauga par 0,8%. Vienlaikus salīdzinājumā ar pērnā gada februāri pārtikas cenas Latvijā samazinājušās par 2,8%. Tas skaidrojams ar pārtikas cenu samazinājumu reģionā un pasaulē.

Saskaņā ar Pasaules Pārtikas Organizācijas sniegto informāciju šā gada februārī neapstrādātās pārtikas cenas pasaulē bija par 14% zemākas nekā gadu iepriekš. Savukārt Latvijā šo pasaules pārtikas cenu dinamiku papildus vēl ietekmē Krievijas noteiktās sankcijas dažādām pārtikas preču kategorijām, kas ir saasinājusi konkurenci starp pārtikas ražotājiem visā reģionā. Līdz ar to paredzams, ka pārtikas cenu pieaugums tuvākajā laikā nav gaidāms.

Lai gan pasaules energoresursu un pārtikas cenu turpmāko attīstību prognozēt ir ļoti grūti, tomēr ņemot vērā to pašreizējo dinamiku var prognozēt ka inflācija Latvijā arī šogad būs ļoti zema. Saskaņā ar Finanšu ministrijas aktualizētajām prognozēm inflācija Latvijā šogad būs 0,4%, savukārt nākamgad 1,9%. 

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā Latvijā atgriežas inflācija

10/08/2020

FM: Straujā degvielas cenu krituma dēļ maijā fiksēta deflācija

08/06/2020

FM: Patēriņa cenas aprīlī palika nemainīgas

05/06/2020