Šā gada aprīlī Latvijā turpinājās mērens mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinājumā ar 2015. gada aprīli mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums palielinājās par 1,8%, ko nodrošināja tirdzniecības apjomu pieaugums nepārtikas preču segmentā par 3%. Tikmēr pārtikas tirdzniecībā aprīlī tika reģistrēts neliels kritums – par 0,4% gada griezumā.

No nepārtikas preču grupām lielākos devumus kopējā apgrozījuma pieaugumā nodrošināja farmaceitisko un medicīnisko piederumu tirdzniecība, veidojot 7% pieaugumu gada izteiksmē, apģērbu un apavu tirdzniecība ar 7,5% pieaugumu, kā arī informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu tirdzniecība ar 19,2% pieaugumu. Aprīlī iedzīvotāji palielinājuši savus tēriņus kultūras un atpūtai paredzēto preču iegādei, tai skaitā sporta preču un spēļu tirdzniecības apjomi pieauga par 5,7%, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli. Ierastais tirdzniecības apjomu kāpums turpinājās lietotu preču mazumtirdzniecībā, tirdzniecībā ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem, kā arī tirdzniecībā pa pastu un internetu. Turklāt pēc piecu mēnešu krituma apgrozījuma pieaugums atjaunojies elektropreču mazumtirdzniecībā, veidojot 2,9% pieaugumu.

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Arī auto degvielas tirdzniecība pēc divu mēnešu krituma atgriezās pie pozitīvas izaugsmes dinamikas. Lai arī gada pieaugums veidoja tikai 0,5%, degvielas tirdzniecības apjomi aprīlī bija augstākie 2016. gada laikā, mēneša izaugsmei sasniedzot 5,4%.

Savukārt apgrozījuma samazinājumi šā gada aprīlī pret iepriekšējā gada aprīli reģistrēti tikai dažās nepārtikas preču kategorijās, tai skaitā tirdzniecībā stendos un tirgos apgrozījums krities par 4,9%, metālizstrādājumu, krāsu un stikla tirdzniecībā – par 4,8%, savukārt mājsaimniecības piederumu tirdzniecībā apgrozījums samazinājies par 2,6%.

Kas attiecas uz mazumtirdzniecību pārtikas veikalos, tās apjomi šā gada aprīlī samazinājušies pirmo reizi pēdējo desmit mēnešu laikā. Jāatzīmē, ka pārtikas pārdošanas apjomi bijuši ļoti tuvi pērnā gada līmenim, samazinoties vien par 0,4%.

Pirmā ceturkšņa dati par mājsaimniecībām jaunajiem izsniegtajiem kredītiem liecina par kreditēšanas atveseļošanos šajā segmentā. Šā gada pirmajos trīs mēnešos mājsaimniecībām tika izsniegti kredīti teju 120 miljonu eiro apmērā, kas ir par 33 miljoniem eiro jeb 40% vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā laika posmā. Trešdaļu no šiem kredītiem veidoja kredīti patēriņa preču iegādei, un to izsniegtais apjoms gada laikā ir pieaudzis par 47%. 

Tāpat šā gada pirmajā ceturksnī ir turpinājies stabils darba algas pieaugums, vidējai bruto darba samaksai palielinoties par 5,3% salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo ceturksni. Turklāt, ņemot vērā iedzīvotāju patēriņam labvēlīgo inflācijas dinamiku šā gada pirmajā pusē, reālās darba algas kāpums, kas precīzāk atspoguļo iedzīvotāju pirktspējas pieaugumu, bijis straujāks, veidojot 5,6%.

Tādējādi, balstoties uz augstākminētajiem datiem par mājsaimniecību kreditēšanu un darba samaksas izmaiņām, var secināt, ka priekšnoteikumi privātā patēriņa pieaugumam turpmākajos mēnešos ir labvēlīgi. Tam ir tieša pozitīvā ietekme uz tirdzniecības attīstības dinamiku, kas šogad turpinās uzrādīt mēreni pieaugošus izaugsmes tempus.

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020