2015. gada izskaņā publicētie pēdējie statistikas dati šogad nav iepriecinoši – gada izteiksmē fiksēts 0,7% samazinājums, kas ir vienīgais mazumtirdzniecības kritums kopš 2011. gada maija.  Savukārt salīdzinājumā ar oktobri mazumtirdzniecība saruka par 3,2%, uzrādot spēcīgāko kritumu kopš 2011. gada janvāra.

Mazumtirdzniecības analīze pa produktu kategorijām liecina, ka lielāko negatīvo efektu uz kopējiem apgrozījuma rezultātiem ir atstājis degvielas tirdzniecības kritums. To noteica augstais degvielas iegādes līmenis un bāzes efekts, jo degvielas tirdzniecībā pērnā gada novembrī, kā arī šā gada oktobrī tika reģistrēts ievērojams pieaugums. Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, novembrī degvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 13,3% un, salīdzinot ar 2014. gada novembri, kritums veidoja 11,6%. Iespējams, iedzīvotāji sagaida arī turpmāku degvielas cenu kritumu, tāpēc novembrī atlika tās iegādi uz brīdi, kad, sarūkot globālajām naftas cenām, tā maksās vēl lētāk.

 

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Tādējādi, izslēdzot degvielas apgrozījuma kritumu, gada griezumā novembrī mazumtirdzniecībā fiksēts pieaugums 1,7% apmērā. Lai arī uz iepriekšējo mēnešu fona šāda izaugsme joprojām vērtējama kā vāja, šādā aspektā dati izskatās manāmi optimistiskāki. 

Papildus degvielas tirdzniecības kritumam no nepārtikas preču grupām novembrī samazinājās metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecība, kā arī apģērbu un apavu mazumtirdzniecība - attiecīgi par 2,8% un 2,2%, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri. Šīs ir vienas no lielākajām nepārtikas preču kategorijām statistiskajā uzskaitē, tāpēc tām bijusi zināma ietekme uz kopējo mazumtirdzniecības kritumu. Turklāt diezgan straujš un negaidīts kritums reģistrēts arī mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecībā (-18,3% gada griezumā). Par 2,7% samazinājās mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecība. Šie dati liecina, ka novembrī iedzīvotāji atlikuši ar mājokļa remontu un labiekārtošanu saistītos pirkumus.

Toties straujš apgrozījuma pieaugums novembrī, salīdzinot ar pērnā gada atbilstošo mēnesi, turpinājās tādās nepārtikas preču grupās kā audio un video ierīču mazumtirdzniecība (+35,5%), mazumtirdzniecība pa pastu vai interneta veikalos (+25,3%), datoru un tiem saistīto iekārtu mazumtirdzniecība (+11,9%). Mērenāku izaugsmi uzrādīja tirdzniecība ar farmaceitiskajiem un medicīniskajiem piederumiem - 1,1% gada izteiksmē.  Mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums tika fiksēts arī vairākās citās nepārtikas preču kategorijās, kā rezultātā kopējais nepārtikas preču mazumtirdzniecības pieaugums bez auto degvielas tirdzniecības novembrī attiecībā pret iepriekšējā gada novembri veidoja 0,9%.

Savukārt mazumtirdzniecība pārtikas veikalos novembrī, salīdzinot ar 2014. gada novembri, pieauga par 2,6%. Šis rādītājs atbilst vidējam šā gada pārtikas preču tirdzniecības izaugsmes tempam valstī.

Lai arī jaunākie dati par mazumtirdzniecības apgrozījumu ir vājāki, nekā gaidīts, ņemot vērā uzlabojumus Latvijas mazumtirgotāju konfidencē un iedzīvotāju vērtējumā par mājsaimniecību finanšu situāciju šā gada novembrī, tie vēl neliecina par tendenci nozarē. Jācer, ka šis bija izņēmuma mēnesis un decembrī iedzīvotāju iepirkšanās aktivitāte būs atgriezusies ierastajā līmenī. Jāatzīmē, ka vienpadsmit mēnešos kopā mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā uzrāda 5,2% izaugsmi. 

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020