Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes publiskoto informāciju mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā šī gada septembrī bija vājāks nekā gada sākumā, taču joprojām uzrādīja stabilu pieaugumu. Gada griezumā tirdzniecība palielinājās par 4,3%, kā rezultātā 2015. gada trīs ceturkšņu kopējais apgrozījuma pieaugums bija nedaudz spēcīgāks, veidojot 5,6%.

Septembra mazumtirdzniecības datos ir redzamas jaunas tendences, piemēram, pirmo reizi šī gada laikā samazinājās degvielas apgrozījums. Salīdzinājumā ar 2014. gada septembri šogad septembrī auto degvielas mazumtirdzniecība saruka par 0,6%. Tas saistīts ar  faktu, ka tieši pērnā gada septembrī tika reģistrēts pirmais spēcīgais degvielas tirdzniecības pieaugums, kas bija vērojams arī turpmākajos mēnešos. Tādējādi šī gada septembrī ir izzudis bāzes efekts, kas noteiks vājākus degvielas tirdzniecības pieaugumus arī turpmākajos mēnešos. Taču jāatzīmē, ka degvielas mazumtirdzniecība kritās arī salīdzinājumā ar augustu – par 4,1%, neskatoties uz degvielas cenu lejupslīdošo dinamiku.

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Taču citu nepārtikas preču tirdzniecības apjomi (bez degvielas) septembrī gada izteiksmē ir pieauguši par 8,1%. Turklāt palielinājās tieši divu salīdzinoši lielu nepārtikas preču grupu apgrozījums. Tā, piemēram, tekstilizstrādājumu, apģērbu un apavu apgrozījums pieauga par 8,2%, ko attiecīgi veicināja septembrī reģistrētais apģērbu un apavu cenu samazinājums. Un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecība palielinājās par 2,9%.

Savukārt straujākie tirdzniecības izaugsmes tempi reģistrēti sekojošās preču grupās – paklāju un tapešu tirdzniecībā, datoru un ar tiem saistīto iekārtu tirdzniecībā, sporta preču, kā arī audio un video ierīču tirdzniecībā. Mazumtirdzniecības apjomu samazinājums reģistrēts tikai dažās nepārtikas preču grupās, tāpēc tieši degvielas apgrozījuma kritums, lai arī tas bijis neliels, atstājis nozīmīgāko negatīvo ietekmi uz kopējo apgrozījumu tā lielā īpatsvara kopējā mazumtirdzniecībā dēļ.

Septembrī pieauga arī mazumtirdzniecība pārtikas veikalos - salīdzinot ar 2014. gada septembri, tā palielinājās par 2,7%. Toties, salīdzinot ar augustu, reģistrēts neliels samazinājums 0,6% apmērā.

Mazumtirdzniecības izaugsmi Latvijā turpina noteikt jau iepriekšējos mēnešos identificētie privātā patēriņa pieaugumu veicinošie faktori. Tie ir spēcīgais vidējās darba samaksas pieaugums, bezdarba samazināšanās un vājā inflācija. Taču pie vienreizējiem faktoriem jāatzīmē Eiropas čempionāta basketbolā apakšgrupu turnīra norise Latvijā septembra pirmajā pusē, kad Rīgā viesojās prāvs sporta entuziastu pulks, īpaši no Lietuvas un Igaunijas. Šis tūristu pieplūdums valstī veicināja mazumtirdzniecības aktivitātes pieaugumu, tādējādi arī sporta pasākumiem ir zināma ekonomiskā nozīme.

Savukārt Eiropas Komisijas apkopotie konfidences rādītāji, kas atspoguļo Latvijas mazumtirgotāju vērtējumu par situāciju nozarē, jau otro sekojošu mēnesi uzrāda noskaņojuma pasliktināšanās tendenci. Taču Latvijas patērētāju noskaņojums, tieši otrādi, oktobrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ir uzlabojies. Īpaši labs ir iedzīvotāju vērtējums par vispārējo finansiālo situāciju mājsaimniecībā, un pēdējo reizi vēl augstāks novērtējums šajā jautājumā bija fiksēts vien 2012. gada februārī.

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020