Saskaņā ar šodien publiskotajiem statistikas datiem, šā gada novembrī Latvijas mazumtirdzniecībā turpinājusies stabila izaugsme. Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada novembri mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājies par 4,7%, un salīdzinājumā ar šā gada oktobri pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem – par 1%.

Gada griezumā mazumtirdzniecības izaugsmi novembrī galvenokārt noteica tirdzniecības apjomu pieaugums pārtikas veikalos. Ja vēl gada sākumā tirdzniecība pārtikas veikalos uzrādīja zemus pieauguma tempus un februārī pat kritumu, tādējādi vājinot kopējo mazumtirdzniecības izaugsmi, tad kopš jūlija apgrozījuma pieaugums pārtikas veikalos pārsniedz kopējos mazumtirdzniecības izaugsmes rādītājus. Šā gada novembrī salīdzinājumā ar 2016.gada novembri tirdzniecība pārtikas veikalos palielinājās par 5,4%.

Novembrī palielinājās arī nepārtikas produktu mazumtirdzniecības apjoms, taču lēnāk nekā auga pārtikas produktu apgrozījums. Nepārtikas preču mazumtirdzniecība 2017.gada novembrī bija par 4,7% augstāka nekā pirms gada. Starp nepārtikas precēm jāatzīmē autodegviela, kuras mazumtirdzniecības apjomi novembrī pēc piecu mēnešu ilga krituma uzrādīja kāpumu. Pagājušajā mēnesī degvielas apgrozījums mazumtirdzniecībā gada griezumā palielinājās par 3,9%, bet salīdzinājumā ar oktobri degvielas tirdzniecības apjomi pieauga par 5%.

Novembrī apgrozījuma pieaugumu uzrādīja arī virkne citu nepārtikas preču grupu, sākot ar mājokļa labiekārtošanas precēm līdz brīvā laika pavadīšanai paredzētajām precēm. Piemēram, metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecība novembrī bija par 15,3% augstāka nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada, mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecība – par 15,7%, mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecība – par 40,8%. Savukārt kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecība salīdzinājumā ar pērnā gada novembri palielinājās par 15,4%, sporta preču un spēļu mazumtirdzniecība – par 22,8%. Turklāt pieaugums turpinājās informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (+14,6%), palielinājās arī apģērbu un apavu tirdzniecības apjomi (+3,8%).

Toties dažās nepārtikas preču kategorijās novembrī tika reģistrēts apgrozījuma kritums. Farmaceitisko un medicīnisko piederumu mazumtirdzniecība gada griezumā samazinājās par 3,8%. Mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem, kā arī mazumtirdzniecība pa pastu un interneta veikalos, kur iepriekšējos gados un šā gada sākumā tika vērota divciparu izaugsme, kopš šā gada vidus attīstās mērenāk un novembrī abās kategorijās fiksēts apgrozījuma kritums par attiecīgi 14,7% un 15,7%.

Lai arī atsevišķas preču grupas uzrāda apgrozījuma sarukumu, tās mazumtirdzniecības struktūrā ir salīdzinoši nelielas un kopējos mazumtirdzniecības izaugsmes tempus būtiski neietekmē. Sagaidāms, ka arī gada pēdējā mēnesī turpināsies līdzīga tirdzniecības dinamika, ko veicinās patērētāju ekonomiskās aktivitātes pieaugums pirmssvētku laikā.

 

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020