Šā gada aprīlī salīdzinājumā ar pērnā gada aprīli mazumtirdzniecības apjomi Latvijā pieauga par 7%, kas ir straujākais mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums kopš 2017. gada decembra, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Šo pieaugumu nodrošināja gan pārtikas tirdzniecības kāpums par 6,7%, gan straujais nepārtikas preču apgrozījuma pieaugums par 7,2%. Kopumā šā gada četros mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, mazumtirdzniecība ir pieaugusi par 4,6%, tajā skaitā pārtikas tirdzniecības apjomi palielinājās par 2,5% un nepārtikas, atskaitot degvielu, apgrozījums bija par 7,3% augstāks nekā pirms gada (degvielas pārdošanas apjomi šajā periodā palielinājās par 2,2%).

Šā gada aprīlī nepārtikas preču tirdzniecības pieaugums, atskaitot auto degvielas mazumtirdzniecību, sasniedza 8,1%. Nepārtikas preču tirdzniecības kāpumu visvairāk veicināja apgrozījuma pieaugums būvmateriālu tirdzniecībā, metālizstrādājumu, krāsu un stikla pārdošanas apjomiem šā gada aprīlī gada griezumā palielinoties par 13,6%. Šīs preču kategorijas mazumtirdzniecības apjomu pieaugums ir vērojams jau kopš 2017. gada, kas sakrīt ar būvniecības sektora straujo izaugsmi Latvijā. Tādējādi, tā kā šogad ir sagaidāms būvniecības izaugsmes tempu palēninājums, nākamajos periodos vājāku pieaugumu varētu sagaidīt arī metālizstrādājumu, krāsu un stikla preču tirdzniecībā.

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Aizvien lielāku popularitāti gūst mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem, kas mazumtirdzniecības struktūrā veido jau aptuveni 4% (2010. gadā šis īpatsvars bija 1,8%), no kā ¾ veido mazumtirdzniecība pa pastu un interneta veikalos. Iedzīvotāji internetā iegādājas ne tikai nepārtikas preces, piemēram, apģērbu, elektropreces, mēbeles, bet aizvien biežāk arī pārtikas produktus. Šā gada aprīlī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada aprīli tirdzniecība pa pastu vai interneta veikalos kopā palielinājās par 17,1%.

Starp nepārtikas precēm spēcīgs apgrozījuma pieaugums šā gada aprīlī tika reģistrēts arī mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecībā (+13% gada griezumā). Savukārt lēnāk nekā citus mēnešus palielinājās informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecība – aprīlī tikai par 1,5%. Apgrozījuma sarukums tika reģistrēts tikai farmaceitisko un medicīnisko piederumu mazumtirdzniecībā, kas uzrādīja pārdošanas apjomu kritumu par 3,4% salīdzinājumā ar pērnā gada aprīļa tirdzniecības apjomiem.

Savukārt, auto degvielas tirdzniecības apjomi šā gada aprīlī pieauga par 4,9%.

Latvijas mazumtirgotāju un patērētāju konfidences indeksa līmenis saglabājas stabils, lai gan maijā ir strauji sarucis mazumtirgotāju novērtējums par sagaidāmajiem pasūtījumu apjomiem nākamajos trīs mēnešos. Šis rezultāts vēl gan neliecina par tūlītējām izmaiņām mazumtirdzniecībā, taču, turpinoties šādai tendencei, nozares attīstības tempi varētu samazināties.

Tajā pašā laikā citi priekšnoteikumi privātā patēriņa pieaugumam Latvijā joprojām ir labvēlīgi, piemēram, turpina pieaugt iedzīvotāju ienākumi, vidējai bruto darba algai šā gada pirmajā ceturksnī palielinoties par 7,8%. Tāpat, martā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada martu par 6,2% palielinājās no jauna izsniegto patēriņa kredītu apjoms un par 2,3% pieauga mājokļa iegādei paredzētie kredīti, kas attiecīgi veicinās mājokļa labiekārtošanai paredzēto preču iegādi un mazumtirdzniecību kopumā.

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020