Jaunumi

Ziemeļu Investīciju banka (ZIB) un Latvijas Republika ir parakstījusi aizdevuma līgumu uz 10 gadiem par 500 miljoniem eiro. Ar aizdevumu paredzēts finansēt valdības papildu izdevumus koronavīrusa COVID-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai.

“Latvijas valdība gatavo un īsteno fiskālu atbalsta pasākumu kopumu un finanšu instrumentus tiem, kam atbalsts nepieciešams visvairāk un vissteidzamāk. Esam jau daudz paveikuši, bet cīņa ar vīrusu un tā radītajām sekām turpinās, tāpēc finansējums ir un būs nepieciešams arī turpmāk. Esam apņēmības pilni mērķtiecīgi ieguldīt līdzekļus, kā arī stingri uzraudzīt, lai tie tiešām nestu labumu un šajā krīzes laikā sniegtu atbalstu gan darba devējiem, gan strādājošajiem,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

„ZIB aizdevums finansēs nepieciešamos uzņēmējdarbības atbalsta pasākumus COVID-19 skartajām nozarēm aizdevumu, kapitāla iepludināšanas vai atvieglojumu veidā,” stāsta ZIB prezidents un izpilddirektors Henriks Normans.

Ar aizdevumu koronavīrusa Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai paredzēts finansēt daļu no Latvijas valdības papildu izdevumiem, piemēram, atbalsta pasākumus darbiniekiem, pasākumus saistībā ar kavētu nodokļu samaksu un īres maksas samazināšanu. Finansējums paredzēts arī turpmākiem iespējamiem ekonomikas stimulēšanas pasākumiem, piemēram, kapitālieguldījumiem, papildu pasākumiem visvairāk cietušajās uzņēmējdarbības nozarēs, kā arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu vai garantiju mehānismu veidā.

Tāpat paredzēts nodrošināt aizsardzības līdzekļu un pretinfekcijas līdzekļu, medicīniskā aprīkojuma, vienreiz lietojamu individuālo aizsardzības līdzekļu, zāļu, vienreiz lietojamu materiālu un neinvazīvu ventilatoru pietiekamību, kā arī atalgojumu mediķiem, kuri piedalās visu nepieciešamo profilakses un ārstēšanas pasākumu īstenošanā, kas ir saistīti ar Covid-19 izplatīšanos.

ZIB kā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu starptautiskā finanšu institūcija finansē projektus, kas uzlabo produktivitāti un sniedz labumu reģiona videi. Bankai ir arī stabilizējoša loma ekonomiskās krīzes laikā. ZIB ir kopējā Ziemeļu un Baltijas valstu starptautiskā finanšu institūcija, kas izsniedz ilgtermiņa aizdevumus ar mērķi stiprināt konkurētspēju un nodrošināt atbalstu veselīgai videi.

Informācija par ZIB veiktajiem pasākumiem saistībā ar COVID-19 koronavīrusa epidēmiju pieejama ZIB mājaslapā: www.nib.int.