Jaunumi

Ceturtdien, 7. maijā, valdība ārkārtas sēdē apstiprināja izmaiņas dīkstāves pabalsta saņemšanas nosacījumos. Dīkstāves pabalsta un dīkstāves palīdzības pabalsta izmaksas periods pagarināts līdz 30. jūnijam un noteikts, ka turpmāk dīkstāves pabalstam varēs pieteikties tikai par kārtējo kalendāra mēnesi. Potenciālo pabalsta saņēmēju loks paplašināts, iekļaujot arī darbiniekus, kuri veic saimniecisko darbību un kuru ienākumi no tās nepārsniedz 430 eiro mēnesī.

Lai nodrošinātu vienlīdzīgu pieeju, Ministru kabineta (MK) noteikumos atrunāts, ka darba devējs ir tiesīgs divu nedēļu laikā no šo grozījumu spēkā stāšanās dienas iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā dīkstāves pabalsta iesniegumu par šādiem darbiniekiem arī par laikposmu no 2020. gada 14. marta līdz 30. aprīlim.

Noderīga ziņa? Padalies!

Tāpat MK noteikumos atrunāta pabalsta aprēķināšanas kārtība personām, kuras atgriežas darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma. Ņemot vērā, ka šādos gadījumos personai nav bijusi bruto darba samaksa par iepriekšējo sešu mēnešu periodu pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, dīkstāves pabalstu noteiks 100 % apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta par sešu mēnešu periodu pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi.

Vienlaikus regulējumā iekļauta norma, ka turpmāk darba devējam nekavējoties jāinformē Valsts ieņēmumu dienests par dīkstāves pārtraukšanu darbiniekam, kuram piešķirts dīkstāves pabalsts, kā arī par citiem apstākļiem, kas ir pamats dīkstāves pabalsta izmaksas pārtraukšanai. Līdz šim darba devējam nebija noteikts šāds pienākums.

Vairāk informācijas Ekonomikas ministrijas mājaslapā

 

 Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā