Jaunumi

No 10. augusta līdz 9. septembrim ikviens Eiropas Savienības (ES) fondu projektu potenciālais īstenotājs un interesents varēja iepazīties ar ES fondu darbības programmas 2021.– 2027. gadam projektu un izteikt savu viedokli Finanšu ministrijas rīkotajā sabiedriskajā apspriešanā. Viedokļus un komentārus par sagatavoto darbības programmas projektu iesūtījuši vairāk kā piecdesmit sociālie un sadarbības partneri, pašvaldības, dažādu nozaru nevalstiskās organizācijas, uzņēmumi un ieinteresētie iedzīvotāji. 

Sabiedriskās apspriešanas ietvaros Finanšu ministrija organizēja arī sešas tematiskās tikšanās, kurās sociālie un sadarbības partneri attālinātā veidā varēja detalizētāk iepazīties ar darbības programmas projektu, uzklausīt nozaru ministriju skatījumu, kā arī sniegt priekšlikumus un izteikt savus ierosinājumus nepieciešamajiem precizējumiem vai izmaiņām. Tematiskajās tikšanās piedalījās pārstāvji no gandrīz simts dažādām organizācijām. 

Izskatīšanai valdībā darbības programmu plānots iesniegt šī gada oktobrī, savukārt, apstiprināšanai Eiropas Komisijā  – 2021. gada sākumā.

Darbības programma ir izstrādāta, pamatojoties uz Nacionālajā attīstības plānā 2021.–2027.gadam identificētajām tautsaimniecības vajadzībām un noteiktajiem uzdevumiem. Darbības programmas  projektā 2021. – 2027. gadam apkopoti Eiropas Sociālā fonda + (ESF+), Kohēzijas fonda (KF), Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Taisnīgas pārkārtošanās fonda  stratēģiskie mērķi, aktivitāšu ietvaros atbalstāmās darbības, mērķa grupas, indikatīvais finansējuma apjoms un plānotie sasniedzamie rādītāji.  Ar darbības programmas projektu 2021.–2027. gadam un tematisko diskusiju apkopojumiem iespējams iepazīties ES fondu mājaslapā

ES līderu sanāksmē jūlijā panāktā vienošanās paredz, ka Latvijas ekonomikas attīstībai nākamo septiņu gadu laikā būs pieejami gandrīz 10,5 miljardi eiro. No tiem 4,68 miljardi eiro atvēlēti kohēzijas politikas programmām (ESF+, KF, ERAF), savukārt aptuveni 198 miljoni eiro – Taisnīgas pārkārtošanās fonda programmām. Lai vienošanās par daudzgadu budžetu stātos spēkā, nepieciešams atbalsts no Eiropas Parlamenta.