Jaunumi

Jau trešo mēnesi pēc kārtas turpina palielināties apgrozījums Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumos, un šā gada augustā tas bija par 4,4% augstāks nekā pirms gada (salīdzināmās cenās), liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Turklāt pēdējos mēnešos reģistrētais mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma temps ir straujāks nekā pērn, tomēr, ņemot vērā straujo tirdzniecības kritumu aprīlī, 2020. gada astoņos mēnešos kopā nozares izaugsme ir visai vāja, veidojot 1,1%, kamēr 2019. gada attiecīgajā periodā nozare auga par 2,9%.

Augustā mazumtirdzniecības izaugsmi visbūtiskāk veicināja degvielas tirdzniecības apjomu kāpums par 11,3%, ko noteica gan lētāka degviela, gan iedzīvotāju aktīvāka pārvietošanās ar autotransportu. Degvielas cenu kritums Latvijā ir vērojams jau kopš šā gada marta, un augustā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada augustu degvielas cenas bija samazinājušās par 11,5%. Turklāt šovasar Latvijas iedzīvotāji biežāk nekā citus gadus izvēlējušies ceļot pa Latviju, ņemot vērā ceļošanas ierobežojumus uz citām valstīm un ievērojot piesardzību saistībā ar COVID-19. Astoņos mēnešos kopā degvielas mazumtirdzniecība Latvijā ir pieaugusi mērenāk – par 3,5%.

Pārējo nepārtikas preču, atskaitot degvielu, pārdošanas apjomi augustā palielinājušies par 2,0%, ko lielā mērā noteica mājsaimniecības elektropreču, kā arī farmaceitisko un medicīnisko piederumu mazumtirdzniecības apjomu kāpums par attiecīgi 26,0% un 9,3%. Strauji pārdošanas apjomu pieaugumi augustā tika uzrādīti arī sporta preču un spēļu mazumtirdzniecībā (+20,6%), pulksteņu un juvelierizstrādājumu mazumtirdzniecībā (+11,3%). Pārdošanas apjomu kāpumus uzrādīja arī citas nepārtikas preču kategorijas, piemēram, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu, metālizstrādājumu, krāsu un stikla, kā arī apģērbu un apavu mazumtirdzniecība.

Tikmēr otro mēnesi pēc kārtas strauju kritumu uzrāda mazumtirdzniecība pa pastu un interneta veikalos, augustā samazinājumam gada griezumā sasniedzot 31,3%. Jāatzīmē, ka tirdzniecības apjomi pa pastu un internetā šogad ir bijuši ļoti svārstīgi, uzrādot gan strauju kāpumu aprīlī un maijā, kad COVID-19 ierobežojumu dēļ iedzīvotāji retāk iepirkās klātienē veikalos, gan kritumus pēc ierobežojumu atcelšanas jūnijā. Tādējādi  kopumā šā gada astoņos mēnešos tirdzniecība pa pastu un internetā ir saglabājusies tuvu iepriekšējā gada līmenim.

2020. gada astoņos mēnešos nepārtikas preču mazumtirdzniecība, atskaitot auto degvielu, joprojām uzrādīja kritumu un bija par 1,2% zemāka nekā pirms gada, ko noteica nepārtikas preču pārdošanas apjomu samazinājums martā-maijā.

Savukārt mazumtirdzniecība pārtikas veikalos augustā bijusi par 4,1% augstāka nekā pirms gada, un tā veido 40% no kopējā mazumtirdzniecības groza faktiskajās cenās. Jāatzīmē, ka pārtikas veikalu plauktos, īpaši lielveikalos, aizvien pieaug nepārtikas preču izvēle, tāpēc ir grūti novērtēt iedzīvotāju tēriņu izmaiņas tikai pārtikai. 2020. gada astoņos mēnešos mazumtirdzniecība pārtikas veikalos ir pieaugusi par 2,9%, salīdzinot ar pērnā gada atbilstošā perioda pārdošanas apjomiem.

Iedzīvotāju tēriņus šogad ietekmēja COVID-19 krīzes rezultātā pieaugušais bezdarba līmenis – laikā no februāra beigām, kad koronavīruss Latviju tiešā veidā vēl neskāra, līdz jūnija beigām reģistrētā bezdarba līmenis pieauga no 6,3% līdz 8,6% jeb par 20 tūkstošiem cilvēku. Savukārt jūlijā, kad COVID-19 izplatība bija manāmi atkāpusies, bezdarba pieaugums jau apstājās, bet augustā reģistrētā bezdarba līmenis samazinājās līdz 8,2% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

Ja turpmākajos mēnešos Latvijai izdosies izvairīties no spēcīga COVID-19 uzliesmojuma un ekonomisko aktivitāti ietekmējošo ierobežojumu atjaunošanas, sagaidāms, ka mazumtirdzniecības nozarē turpināsies izaugsme.