Jaunumi

Piektdien, 31. jūlijā, finanšu ministrs Jānis Reirs tikās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski. Tikšanās laikā tika pārrunātas Latvijas iespējas un nākamie soļi ES daudzgadu budžeta un Atveseļošanas instrumenta kontekstā, kā arī citi jautājumi saistībā ar COVID-19 aktualitātēm.

“Ir ieguldīts nozīmīgs darbs pie daudzgadu budžeta piedāvājuma sagatavošanas, kas apliecināja Eiropas Savienības vienotību. Tagad ir svarīgi gudri plānot un lietderīgi ieguldīt līdzekļus, lai sasniegtu maksimālu efektu ekonomikas atlabšanā un izaugsmē. Īpaši ir atbalstāma modernizācija eksportējošos uzņēmumos, lai uzlabotu to konkurētspēju pēc COVID-19 radītajām sekām,” uzsver finanšu ministrs Jānis Reirs.

Šā gada 21. jūlijā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis Eiropadomes ārkārtas sanāksmē vienojās par ES daudzgadu budžetu 2021. – 2027. gadam un  ES Atveseļošanas instrumentu ES ekonomikas atbalstam izejai no COVID-19 krīzes elementiem. Finanšu ministrs un Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks ir vienisprātis, ka, lai gan starpvalstu budžeta sarunas nav bijušas vienkāršas, kopējais naudas apjoms, kas būs pieejams Latvijas ekonomikai un attiecīgi arī ekonomikas atjaunošanai, ievērojami pieaug.

“Latvijai nākamais plānošanas periods paver iespējas arī veikt nepieciešamās reformas ar pietiekamu finansiālu atbalstu. Lai pieejamo finansējumu pilnvērtīgi ieguldītu, rūpīgi jāizsver nepieciešamās strukturālās reformas un investīciju projekti, iekļaujot tos nacionālajā atveseļošanas un noturības plānā,” norāda finanšu ministrs.

ES līderu sanāksmē panāktā vienošanās paredz, ka Latvijas ekonomikas attīstībai nākamo septiņu gadu laikā būs pieejami gandrīz 10,5 miljardi eiro. Tāpat paredzēts izveidot ES ekonomikas atjaunošanas mehānismu 750 miljardu eiro apmērā, no kura Latvijai iezīmēti pieci miljardi eiro. No tiem puse tiks piešķirta grantu veidā, bet puse – aizdevumu veidā.

Lai vienošanās par daudzgadu budžetu stātos spēkā, nepieciešams atbalsts no Eiropas Parlamenta.