Šī gada martā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu fiksēts 6,5% pieaugums mazumtirdzniecības apgrozījumā. Tāpat mazumtirdzniecības apjomi, salīdzinot ar šī gada februāri, auguši par 0,7%.

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos arī martā straujākais pieaugums bijis degvielas mazumtirdzniecībā. To veicinājušas salīdzinoši zemās degvielas cenas. Salīdzinājumā ar pērnā gada martu degvielas mazumtirdzniecība palielinājusies par 20,4%. Tomēr jāņem vērā, ka degvielas cenas šī gada martā bijušas par 13,9% zemākas, nekā pirms gada.

 

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Kopējā nepārtikas preču tirdzniecība martā pieaugusi par 10,1%. Neskaitot pieaugumu degvielas mazumtirdzniecībā, nepārtikas preču grupā bijis 6,5% pieaugums.  Līdzīgi kā iepriekš visstraujāk pieaugusi mājsaimniecības elektropreču, audio un video iekārtu un tekstilpreču tirdzniecība. Tāpat arī tirdzniecības apjomi internetā sasnieguši 52,9% kāpumu.  

Visa šā gada laikā stabili pieaug arī pārtikas preču mazumtirdzniecība, tomēr martā pārtikas patēriņa pieaugums kļuvis būtiski lēnāks. Lai gan gada pirmajos divos mēnešos pieaugums bija aptuveni 5 – 6% apmērā, salīdzinot ar pagājušā gada martu, pārtikas mazumtirdzniecības apgrozījums audzis vairs tikai par 1,4%

Kopumā mazumtirdzniecības tendences šā gada pirmajos mēnešos ir saglabājušās nemainīgas. Tās raksturo būtisks patēriņa pieaugums, ko veicinājusi pieaugošā darba samaksa, zemais inflācijas līmenis un bezdarba samazināšanās. Tāpat tirdzniecības datus pozitīvi ietekmējis tas, ka pagājušajā gadā īsi pēc eiro ieviešanas iedzīvotāji bijuši piesardzīgāki savos tēriņos.

Kopumā šī gada pirmajā ceturksnī mazumtirdzniecības apgrozījums audzis par 7,5%. Tas liecina, ka arī šogad privātais patēriņš būs galvenais Latvijas ekonomiskās izaugsmes nodrošinātājs.

Jaunākie dati par Latvijas uzņēmēju un patērētāju noskaņojumu rāda, ka mazumtirdzniecībā saglabājas labas iespējas tālākai izaugsmei. Aprīlī kopējais ekonomiskās pārliecības indekss (ESI) Latvijā pakāpies līdz 104,2 punktiem, atgriežoties līmenī, kādā tas bija pirms Krievijas ekonomisko sankciju ieviešanas pagājušā gada augustā. Spēcīgāko kāpumu pēdējā laikā uzrāda tieši patērētāju noskaņojuma indekss, kas aprīlī sasniedzis augstāko līmeni kopš 2007. gada jūnija. 

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020